Så fungerar det på tävling
Som ungdom upp till och med 16 år kan du välja att delta i inskolningsklass, utvecklingsklass eller i en åldersklass upp till och med 16 år.
Inskolnings- och utvecklingsklasserna vänder sig till dig som är ny i sporten och vill prova på orientering under tävlingslika förhållanden. Här kan du starta när du vill. Du kan också springa ihop med en eller flera kompisar eller ha en förälder/ledare med dig som s k ”skugga” om du känner dig osäker. Det behövs heller ingen föranmälan utan det är bara att dyka upp på tävlingen och anmäla dig. Enkelt och smidigt!
I de åldersindelade klasserna är svårighetsnivån lite klurigare och här tävlar du på egen hand. Du behöver också tillhöra en förening samt anmäla dig på förhand, vilket du gör enkelt via anmälningstjänsten Eventor (länk) som också innehåller ett program över alla tävlingar samt program för varje tävling med all information om tider, hur man hittar till tävlingen mm.
När du kommer till tävlingen söker du upp dina klubbkompisar i Järla vid målet. Oftast har klubben en stor flagga som visar var vi finns. Avståndet till start varierar så om du springer tävlingsklass gäller det att ha läst programmet och komma i god tid. På arenan hittar du även service i form av matförsäljning, duschar och toaletter.
Även föräldrar kan passa på att motionera och hjälpa till som ”skugga” eller springa en öppen motionsklass med en lämplig nivå.
Tävling och motionsorientering bedrivs i följande klasser (Se klassindelning i pdf-format). För en beskrivning av svårighetsgraden på respektive nivå se avsnittet Gruppindelning/färger.
- Inskolning = Grön (skugga och parlöpning ok)
- U 1 = Grön (skugga och parlöpning ok)
- U 2 = Vit (skugga och parlöpning ok)
- DH 10 = Vit
- DH 12 Kort = Vit (parlöpning ok)
- DH 12 = Gul
- DH 14 Kort = Gul (parlöpning ok)
- DH 14 = Orange
- DH 16 Kort = Orange (parlöpning ok)
- DH 16 = Violett
- M = Öppna motionsklasser för alla oavsett ålder eller kön
I orientering tävlar man inom ett antal olika discipliner. Långdistans, medeldistans, sprintdistans, nattorientering och stafett.
Vad som skiljer de olika distanserna kan man läsa här men generellt sett kan man säga att skillnaderna är små mellan lång- och medeldistans i de tidiga ungdomsåren.