På tisdag 9 april släpper vi nästa säsong av vårt succéartade friskvårdsprojekt Friska Nacka. Årets omgång är den sjätte i ordningen i nuvarande omfattning sedan ”omstarten” 2019. Friska Nacka bidrar med mycket positivt för både föreningen och Nackas befolkning och vi har årligen lockat ut mellan 1500-2000 (registrerade) deltagare att motionera i Nackas miljö. Ett stort bidrag till Nackas folkhälsa och som verkligen bidrar till att sätta Järla Orientering på kartan för gemene Nackabo.
För er som inte vet vad Friska Nacka är så delar vi kostnadsfritt ut en stor karta över stora delar av Nacka. På kartan finns drygt 50 kontroller utmärkta. Kontroller som i verkligheten är markerade med en aluminiumstolpe och en bokstavskod. Registrerar du bokstavskoden har du chansen att vinna priser som vi lottar ut. Ju fler stolpbesök desto större chans att vinna.
I juni släpper vi 3*20 extra kontroller (som är lite svårare) för de som vill orienterare mer.
Under pandemin exploderade intresset och deltagarantalet fullständigt då uteaktiviteter och promenader var det enda man fick göra. Trots att deltagarantalet sjunkit något sedan toppåren under pandemi så har vi behållit antalet registrerade deltagare på en väldigt hög nivå vilket vi är väldigt glada över!
De många deltagare uppskattar mycket är att de kommer till många nya platser runt om i Nacka där de aldrig varit trots att de bott i kommunen under många år. Vi försöker välja intressanta och vackra platser i så stor utsträckning som möjligt. Ett väldigt uppskattat initiativ är även vår funktion som kunskapsspridare. Vid många av stolparna finns en ”Läs mer”-knapp vid registreringen där vi samlat intressant information som ofta handlar om omgivningarna. Det kan vara ett historiskt foto och text från platsen, ett konstverk, information om natur och miljö eller liknande. Samarbetet sker bland annat tillsammans med Nacka lokalhistoriska arkiv och syftar till att ytterligare utbilda kommuninvånarna om deras kommun.
Tittar vi på deltagarstatistiken från 2023 så ser man att genomsnittsåldern är 63år. Hela 20% av deltagarna är över 70 år och sex deltagare var över 90 år! Vi tycker även att det är roligt att vi lockar fler kvinnor än män (53 vs 47%) då kvinnor ofta är underrepresenterade.
Siffrorna från statistiken och att vi lockar ut så många äldre att motionera visar verkligen att vårt initiativ bidrar till folkhälsan i Nacka vilket även kommunen är väl medvetna om och uppskattar!
Många av våra samarbetspartners är väldigt nöjda och har varit med i flera år. När de har fått upp ögonen för Friska Nacka och vår verksamhet har vi även kunna växla upp våra samarbeten och knyta dem till även exempelvis Sicklaloppet. En väldigt positiv bieffekt.
Vi har en väldigt bra kontakt med våra deltagare i flera olika kanaler. Bland annat finns en deltagargrupp på facebook (Friska Nacka – deltagare) där deltagarna är flitiga att lägga upp foton, frågor och tips till varandra. I november har vi årligen en fysisk träff då vi bjuder in deltagarna till Järlagården för en gemensam utvärderingsträff då de får komma med input från året som gått och komma med förslag för kommande år. Det är väldigt trevligt och vi får höra många roliga episoder från deltagarnas turer.
Vi är en grupp på ungefär 10 medlemmar som jobbar med Friska Nacka där de flesta ansvarar för planering av stolpar samt utsättning och inplockning. En glädjande notering är att under 2023 så försvann inte en enda stolpe så underhållsarbetet under säsongen var minimalt!
Parallellt med vårt arbete med Friska Nacka finns idag Svenska Orienteringsförbundets liknande satsning HittaUt på runt 100 orter runt om i Sverige.
Vi hoppas att så många av föreningens medlemmar som möjligt på ett eller annat sätt både nyttjar och bidrar till Friska Nacka.
Kartor finns att hämta på Järlagården eller på våra utlämningsställen.