Archives for juni 2024

Dubbel GULDSUCCÈ på sprint-SM i Västerås!


Foto: @kl_grafi
Det var en riktig guld fest för Järla under helgens sprint-SM.
På söndagens sprintstafett sprang kvartetten Filipa Rodrigues-Jens Rönnols-Karolin Ohlsson-Erik Berzell hem SM-guldet efter en dramatisk slutstrid där Erik sprang om dittills ledande Västerviks OK under sista kilometern. Erik som under morgonen hoppat in som reserv för en sjuk Olle Boström gjorde det med den äran och förde in laget till Järlas första SM-guld nånsin i en seniorstafett.
På första sträckan hade Filipa gjort ett stabilt lopp och växlat som sexa, en knapp minut från täten. 
På andrasträckan gjorde Jens ett riktigt fint lopp och förde upp laget som tvåa. En kuriosa i sammanhanget är att Jens efter växling fortsatte löpturen för att hinna med en buss som avgick mot Arlanda mindre än 18 minuter efter att han passerat mållinjen. 
Tredjesträckan sprangs av gårdagssegraren Karolin som idag dock fick sig slagen av Västerviks snabbspringande nederländska Eef van Dongen som gjorde att Erik hade 38 sekunder upp till Västerviks Simon Jakobsson ut på sistasträckan.  Erik inledde starkt med sprang förbi den första TV-kontrollen och fick vända tillbaka. Vid den andra TV-kontrollen skiljde knappt 15 sekunder med någon kilometer kvar att springa. Den löpande kameramannen fångade sedan när Västervik gjorde ett misstag och Erik var förbi!

I och med segern föräras både Filipa Rodrigues och Erik Berzell titeln livstids mästarmedlemmar i Järla Orientering för sina SM-guld på seniornivå. Både Jens och Karolin är det sedan tidigare.

Läs löparnas upplevelser nedan:

Filipa Rodrigues, sträcka 1:
Var taggad för att springa bra idag efter gårdagens dålig prestation, var fokuserade och viste att jag skulle behöva springa mycket fort. Oftast springer jag första sträcka och jag tycker det passar mig fint, mycket adrenalin att gå ut med alla. Var otroligt mycket gafflingar så alla var lite utspridda ganska tidigt i loppet, hade en lite dålig vägval och benen började bli trötta och tyngre mot andra halvan, mot slutet hade jag ingen aning vilken placering vi hade, tänkte var närmare 10e så var mycket bättre än min känsla! Var extrem glad med vår lag prestation, alltid roligt att springa stafett med Järla.

Jens Rönnols, sträcka 2
Fint utgångsläge med täten och några ryggar inom räckhåll. Ingen drömstart på loppet dock, tog ett sämre vägval direkt till ettan. Tappade även ut från femman där det var otydligt med gränserna till tomtmark. Skulle gena över en innergård men fick känslan av att jag sprang in på förbjudet. Fick förvirrad vända tillbaka och runda i kanten för att vara säker. Kämpade fysiskt och mentalt med flera små misstag som dessa i kartläsning och vägval. Räddningen var att ha lag framför att jobba ikapp. Fick positiva besked av att trots allt ta placeringar, låg även en del i rygg och läste in vägval på taktiska ställen. Fick jogga vidare direkt efter växling för att hinna på bussen mot Arlanda för träningsläger i Ungern. Blev bussresa och eftersvett istället för segerjubel och efterfest, men att dra upp sändningen på Svt-play och se Erik visa var skåpet skulle stå på sista var nöje nog!

Karolin Ohlsson, sträcka 3
Grymt utgångsläge. Riktigt kul att bli utväxlad av Jensa i sånt läge. Valde att gå vänster till 1an och mötte då Eef som hade en annan gaffling och såg direkt att jag tappat på både gaffling & vägvalet. Försökte att inte stressa upp mig över det.. jobbade på och genomförde mina vägval utan att tokrusa ikapp. Dock tog jag ytterligare två vägval som jag märkte var lite för långa. Försökte släppa det och jobba på! Plockade kontrollerna bra i slutet men tappade ganska mycket tid på Västervik efter de där vägvalsbesluten och var rätt besviken på det. Hade velat växla ut Berzan i bättre position. Så var sjukt glad när han förvaltade det på ett sånt kungligt sätt! Riktigt stolt över mitt lag idag! Så grym insats!

Erik Berzell, sträcka 4
Var lite omtumlande att vakna i morse och behöva ställa om sig från ett lag till ett annat och på samma gång göra ett lönlöst försök att hitta ersättare till återbuden. Otacksamt jobb att få tag på någon kl 6.30 en söndag som kan ta sig till Västerås innan kl 9.00! Väl på plats i Västerås gick det att ladda om och det kändes bra att få förvalta det fina utgångsläget jag fått från Filipa, Jens och Karro. Väldigt nöjd med mitt lopp och jag kände mig stark hela vägen. Det lilla misstag jag gjorde vid K6 påverkade mig inte negativt och jag kände mig pigg när jag fick syn på Västervik. Såg att Simon gjorde ett misstag och försökte då lägga på en extra växel och fick en liten lucka som räckte hela vägen. Kändes lyxigt att gå i mål med lagkamraterna som etta!!

Se sändningen från sprintstafetten
Se fullständiga resultat från sprintstafetten

På lördagen avgjordes den individuella sprinten med stora Järlaframgångar. 
Efter en trevande inledning stod Karolin för en imponerande avslutning och vann till slut SM-guldet före Alva Sonesson, Falköpings AIK OK. Trea blev Lina Strand. Ausrine Kutkaite slutade 10:a och Filipa Rodrigues 12:a. Imponerade bredd på damsidan. 
I D18 gjorde Wilma Mårtensson ett riktigt bra lopp och slutade 8:a. Märta Ahlquist blev 17:e.
I den tuffa H21-klassen blev Jens Rönnols 9:a och i H18 slutade Gustav Netz 11:a.

Se sändningen från sprinten
Se fullständiga resultat från sprinten

Summeringsvis så en resultatmässigt fantastisk helg för Järla med två senior-SM guld samma helg där vi tidigare totalt tagit fyra seniorguld.

Se alla Järlas SM-medaljörer

 

Ludvig Hagwall på JVM i Tjeckien!


Under förra veckan avgjordes junior-VM i den tjeckiska staden Plzen. Med på startlinjen för det amerikanska laget står Ludvig Hagwall.

På sprintstafetten slutade USA 30:e. På sprinten blev Ludvig 127:a, på långdistansen 112:a och på medeln 144:a. På den avslutande stafetten sprang Ludvig in USA på 26:e plats.

Nedan en intervju med Ludvig på plats i Tjeckien från innan tävlingarna:

– Hur kommer det sig att du springer i USA
Förra året åkte vi på semester till USA och såg när vi planerade att det var nordamerikanska mästerskapen i orientering just när vi skulle dit. Eftersom jag är amerikansk medborgare kunde jag vara med. Tävlingarna gick ganska bra och jag tror att de hade stor betydelse när jag på våren ansökte om att vara med i landslaget.

– När kom du på tanken om landslaget, hur skedde uttagningen?
Tanken kom väl någon gång innan nordamerikanska mästerskapen som jag berättade om. Uttagningen skedde genom att man skickade in en ansökan med bland annat motivering till varför man ansåg att man skulle delta i JVM, resultat från tidigare tävlingar och från 3000m-test. Sedan valde en uttagningskommitté ut dem som de tyckte passade bäst

– Vad väntar på JVM? Både vilka tävlingar och terräng?
Lite av allt, både medel och lång, men också sprint individuellt. Sen är det stafett i både sprint och skog. Terrängen är ganska varierad och på träningskartorna vi kört växlar den mellan detaljfattig ganska öppen skog, väldigt gröna partier som kan vara svåra att ta sig igenom och detaljrika områden med mycket kupering.

– Hur ser era förberedelser ut? Berätta om dina lagkamrater.
Vi åkte ner redan en vecka innan tävlingarna började vi köra träningskartor i relevanta områden. Sen har vi snackat mycket om terrängen efter varje träning för att få ut så mycket av det som möjligt.
Lagkamraterna är supertrevliga. Många av oss är ganska jämna när det kommer till orienteringen så det har varit väldigt praktiskt för att ta reda på vilka vägval som går snabbast.

– Vad ser du fram emot?
Den tävling jag ser fram emot mest just nu är medeldistansen. Det ska bli kul med en bana som förmodligen är mycket teknisk och där det krävs fokus hela tiden.

Vi önskar Ludvig lycka till på tävlingarna och är övertygade om att han kommer hem med många nya erfarenheter och minnen!

Så följer du Junior-VM
Via Internationella Orienteringsförbundets plattform IOF Live kan du följa mästerskapet genom liveresultat och GPStracking. Alla fem distanser direktsänds via IOF TV, att se alla tävlingar kostar 25 EURO och en dag kostar 6 EURO.

Se liveresultat via IOF Live
Köp webbsändningan på IOF TV här 
Till tävlingarna i IOF Eventor
Till tävlingarnas hemsida

Hålltider
Måndag, 1 juli Sprintstafett
16:00 – 17:30 IOF TV-sändning
16:15 Masstart

Tisdag, 2 juli
Sprint
10:00 Första start
10:00 – 13:30 IOF TV-sändning

Onsdag, 3 juli
Långdistans
09:00 Första start
11:00 – 16:30 IOF TV-sändning

Fredag, 5 juli
Medeldistans
09:00 Första start
10:45 – 16:00 IOF TV-sändning

Lördag, 6 juli
Stafett
08:50 – 13:00 IOF TV-sändning
09:00 Herrarnas första start
11:00 Damernas första start

 

               

Tävlingsintensiv sommar för Järla

Efter en avklarad vårsäsong i och med målgång på Jukola-kaveln i Kauhava står vi nu inför en intensiv tävlingssommar för en del Järlalöpare.

Redan till helgen den 28-30 juni tävlar ett stort gäng i Västerås då Sprint-SM går av stapeln i samband med SM-veckan. På fredag är det kvaltävling och åtta Järlalöpare kommer till start. Märta, Gustav, Wilma och Hilma i juniorklasserna och Ausrine, Jens, Karolin och Filipa i seniorklasserna.

Efter avklarad kvaltävling är det finaltävlingar med A-finaler från kl 12.00 på lördagen. Vi hoppas såklart på att alla åtta tar sig till A-finalerna, annars väntar B- och C-finaler dessförinnan på lördagen.

Efter avklarad finaltävling och med sannolikt åtta podiumplaceringar att fira väntar en sprinstafett med SM-status på söndagen. Tävlingen ingår i Stafettligan som drog igång 2024 och Järla har två starka lag till start. I lag 1 springer Filipa, Jens, Karolin och Olle och lag 2 springer Märta, Oscar, Gunvor och Erik. Toppenlag, som ni kan se! Och se kan ni, för SM-sprintstafett är en del av SM-veckan och kommer att TV-sändas i någon mån. Information om detta lär säkerligen dyka upp.

Parallellt med sprinttävlingarna i Västerås har Järla även deltagare på Junior-VM i Tjeckien i form av Ludvig Hagwall som ska hålla den amerikanska fanan högt. Heja USA! Tävlingarna drar igång på måndag den 1 juli men Ludvig är redan på plats i Tjeckien för att acklimatisera sig och få rätsida på tidsomställningen tillsammans med det amerikanska laget. På Ludvigs Strava kan man följa hans uppladdning och så småningom även hans tävlingar.

Parallellt parallellt med JVM är det ett gäng Järla-löpare som tävlar i de Italienska 5-dagars utanför Trento. Familjen Hellman, Hemmyr Skantze, Haraldsson och individen Berzell ska göra sitt bästa i den kuperade alpterrängen.

Sommarens stora internationella höjdpunkt får ändå sägas vara VM i Skottland 11-16 juli där Järla är representerade i form av våra duktiga tjejer Karolin, Filipa och Ausrine (som under våren tävlat för sin litauiska klubb för att kunna vara en del av landslagstruppen). VM detta år är ett renodlat sprintmästerskap och det kommer att vara tävlingar i individuell sprint, knock out-sprint samt sprintstafett. Dessa tävlingar kommer att gå att följa via SVT och jag kan lova att det inte kommer att gå att missa vilka TV-tider som gäller när Svensk Orientering skickar ut information om sändningstider m.m. när det börjar närma sig.

Ännu lite senare väntar den stora orienteringshöjdpunkten denna sommar (Tjoget får ursäkta). Oringen flyttar söderut från Åre 2023 till den Småländska östkusten och Oskarshamn. Förhoppningsvis ses vi i ett stort antal då och kan fira av en trevlig tävlingsvecka med långbord och andra aktiviteter.

 

Glad sommar!

Christian Michelsen förstärker Järla

Den kanadensiske landslagsmannen Christian Michelsen kommer från 1 juli att representera Järla Orientering. Christian som är 25 år har sedan ett halvår tillbaka varit en flitig gäst på våra träningar och kommer nu även tävla för Järla.
Han har närmast representerat Växjö OK.
Christian sedan i vintras i Hammarbyhöjden.
Under 2023 sprang Christian medeldistans och stafett på VM i Schweiz och har även sprungit JVM 2016-2019.

”My big individual goal is to run WOC (VM) in Finland next year and qualify for the Middle distance final. I really enjoy relays as well, so I try to run well in them throughout the year and especially Tiomila and Jukola.

My dad is actually Danish and I was born in Denmark, but I moved to Canada before I can remember anything. So that side of my family all lives in Denmark and also a few live in Skåne.

The main reason I moved to Sweden is to orienteer so I ended up choosing to study Mathematics in Växjö. Then my girlfriend and I ended up finding jobs in Stockholm, and that brings us to now.

Vi välkomna Christian till Järla!

Jukola och Venlastafetterna

I morgon är det dags för Jukola och Venlastafetterna från Kauhava flygfält i finska Österbotten. Totalt står 1421 damlag och 1649 herrlag på startlinjen.
Järla ställer upp med 6 lag:
Karta

Damstafetten startar 13.00 svensk tid och herrstafetten 22.00.
Tävlingen går att se bland annat via IOF Livecenter och finska YLE:
https://orienteering.sport/event/jukola-2/info/

Klubbmästare Långdistans 2024 Alby Friluftsgård

Sol, bad och orientering – kan det bli bättre en söndag i juni? Årets klubbmästare i orientering korades under bästa förhållanden i grannkommunen Tyresö.

Alby friluftsgård, i kanten till Tyresta, erbjuder besökaren en lantlig miljö med hästhagar, bad och vackra skogsstigar. Och för orienteraren finns en terräng som förvisso är stigrik, men också vacker och bitvis utmanande tekniskt. 

Prisutdelning i klass D14

Resultaten finns på Eventor