Archives for april 2019

Ungdomarnas 10-mila resa

Tiomila, Östra Göinge, 2019

Trots att Tiomila i år gick i Skåne lyckades vi få ihop 3 ungdomslag! Under min tid som ungdomsledare i Järla tror jag inte vi haft så många lag. Med 13 ungdomar åkte vi i minibussar till Skåne. En väldigt lång resa men jag hörde inte ett klagomål på hela resan, varken dit eller hem. Lite glass- och middagsstopp hjälpte nog också till att hålla humöret på topp.

Boendet hade ordnats på en Bygdegård i Knislinge. Där fanns stora golvytor som nog oftare användes till att dansa än sova på men det gick bra för de flesta att sova, trots en del snarkningar från olika håll. Jag vet inte om dygnandet på arenan natt två föranleddes av mindre snarkningar på arenan eller om det var annat som drog…

Efter en god frukost drog vi iväg till Glimåkra för ungdomskavlen som startade kl. 10:15. Sträcka 1,2 och 4 var orange svårighetsgrad och c:a 4,5 km och sträcka 3 var gul c:a 3,2 km. Två sträckor, varav en måste vara den sista, måste besättas i sin helhet av flickor. På de båda mittensträckorna kunde man ha 1-2 löpare. Vi kunde bara dubblera på en gul sträcka med våra 13 löpare.

Det var några lite nervösa startsträckslöpare (Ivar, Axel och Britta) som fick stå sist i det stora startfältet på 284 lag. Inte så lätt att springa förbi de snabba H16-löparna som tog täten i rasande fart direkt från start. Speakern konstaterade att det var många killar på förstasträckan och att många lag satsat på tjejer på de båda sista sträckorna. Så Britta, 13 år, hade väldigt tuff konkurrens, men det verkade inte bekymra henne. Hon gjorde sitt lopp och hittade alla kontroller. Ivar och Axel kom in en stund tidigare.

På andrasträckan skickade vi ut Åsa (som inte sprungit på nästan två veckor p.g.a. en inflammerad tå), Ludvig och Lukas. De gjorde alla bra lopp och sprang väldigt jämnt.

Tredjesträckan var rak och fick nog alla att sätta bra fart på benen så Gustav, Sara och Sven/Olof pinnade på bra och hittade kontrollerna snabbt. Det enda missödet jag hörde om var att några sprang in på en stig för tidigt men det insåg de snabbt och kunde rätta till sitt misstag.

För avslutningen hade vi satsat på Sonja, Selina och Märta. Alla tjejerna gjorde stabila lopp på alla kontroller utom en där vi fick vår första större bom på drygt 20 minuter. Men det gjorde ingenting för alla hade stämplat rätt och alla kom i mål på väldigt gott humör efter att ha provat på Skåneterrängen, de allra flesta för första gången. Banorna var svåra tyckte nybörjarna men de klarade ändå av det vilket var superbra!

Sedan chillade vi på arenan hela eftermiddagen och hejade på Järlas damer i dam-stafetten. Det var kul att följa och de flesta hade inte varit med på Tiomila tidigare så bara det var ju en upplevelse. Tack vare Leif Mattsson hade vi ju hela tävlingens bästa tältplacering vilket gjorde det superenkelt att följa tävlingen på storbildsskärmen. Om vi ändå fick abonnera på den motsvarande platsen kommande tiomilor…

När damerna gått i mål och vi hejat lite extra på Åsa som dubblerade och sprang 4:e sträckan i damstafetten, åkte vi tillbaka till vår bygdegård där vi fick god middag som familjen Hagwall lagt grunden till hemma och några på plats hjälpte till att fixa färdigt. Tack alla för det jobbet!

Sedan var det strax dags för starten i herr-stafetten så nästan alla ungdomar for dit. Några åkte hem efter ha sett starten och första sträckan medan några stannade kvar med målet att ”dygna”, stanna uppe hela natten. Det fanns flera tillfällen att åka hem med Järlas tredjelagslöpare under natten men 5 ungdomar valde att vara kvar hela natten (eller sov så hårt i sin stol att det var omöjligt att väcka dem för att få med dem till bygdegården!)

De som höll sig vakna på arenan kunde med spänning följa Järlas lag i tiomilakavlen. Inte minst Jens sträckseger på andrasträckan förhöjde stämningen ordentligt. Men tyvärr missade ju speakern det… Det blev lite tråkigt när förstalaget diskades men med vår tältplacering, en kamin och tak över huvudet behölls stämningen på bra nivå.

På morgonen blev det frukost på bygdegården, packning och städning och sedan in i bussarna igen.

Hemvägen fördrevs mest i sovandets tecken men som tur var fanns det några pigga, duktiga, chaufförer som såg till att vi kom tillbaka till Järlagården efter ett pizzastopp i Jönköping och en liten bensträckare till.

Stort TACK till alla som fixat med allt runt den här härliga resan med ett härligt gäng ungdomar som skötte sig helt exemplariskt!

//Johanna Sundström

 

Rapport från 10-mila

 
Årets 10-mila gick i år i Glimåkra i bitvis grön och tuff terräng. Järla ställde åtta lag och 53 löpare till start.

Ungdomsstafetten inledde traditionsenligt helgen och där hade vi glädjande nog tre lag till start. Är det ”Erica-effekten” vi ser?
Alla löparna kämpade runt sina sträckor på ett bra sätt. För många var det både första 10-mila och första gången i ”ny terräng” utanför Stockholm. Många nyttiga erfarenheter för framtiden och en rolig helg för alla. 
Efter tävlingen var alla kvar och hejjade på damerna och inledningen av 10-milastafetten och ett gäng stannade även kvar och följde tävlingen genom hela natten. 
Läs rapport från ungdomarnas resa

Damstafetten blev i år lite speciell då vi gick in i tävlingen som regerande mästare efter segern 2018 i Nynäshamn. 
Laget från i fjol var till tre femtedelar nytt då varken Elin Hemmyr Skantze (sjuk), Sttina Haraldsson (sjuk) eller Emma Klingenberg (bytt klubb) kunde springa. in kom de tre nykomlingarna Petrina Costermans, Anna Dahlgren-Rosén och Sofie Bachmann med ungdomlig entusiasm.

Anna på förstasträckan gjorde en stabil insats men var inte riktigt nöjd efter målgång då hon växlade sex minuter efter täten. 
Sofie Bachmann på sträcka två gjorde återigen en imponerande andrasträcka (minns Jukola 2018 där hon växlade som 4:a) och hade en av tävlingens snabbaste sträcktider och skickade ut Sara på ”långa dagen” 5:30 efter täten tillsammans med en av förhandsfavoriterna Haldens SK. Gruppen gjorde tyvärr några misstag i den bitvis täta terrängen och fältet klumpade inte ihop sig på samma sätt som under fjolåret. Petrina på sträcka 4 inledde strålande men gjorde sedan en större miss som kostade tid. Inte heller Karro på sistasträckan gjorde sitt bästa lopp och kunde till slut föra in laget på 22:a plats. Godkänt i en tät tävling men vi hade ambitioner om mer. 
Andralaget med Dominique Bucher-Elsa Jansson-Filipa Rodrigues-Åsa Sundström (som dubblerade)-Hilda Mattsson slutade 117:e.
 
10-milastafetten inleddes strålande på startsträckan av de båda schweizarna Noah Zbinden och Kaspar Hägler som båda växlade i tätklungan. Jens Rönnols som är en erkänt duktig nattlöpare (med SM-guld 2017) gjorde en av 10-milanattens stora prestationer när han både hade snabbast sträcktid och växlade först på sträcka 2. Jens var så snabb att inte ens speakerteamet uppmärksammade hans målgång och han helt obemärkt smög sig genom målfållan och kunde växla ut Erik Berzell i nästan två minuters ledning. 
Erik inledde strålande och var fortfarande i ensam ledning vi de inledande TV-kontrollerna. En miss samt lång gaffling på slutet gjorde att tio lag smet förbi till växling. Timon Schweizer på ”Långa Natten” blev efter någon kilometer infångad av en klunga ledd av nattspecialisten Olexander Kratov. En klunga som sprang så snabbt att man plockade in alla lagen framför och Timon växlade bara sekunder från ledning. 
Tyvärr diskvalificerades Järla här då det efter målgång upptäcktes att Timon missat att stämpla vid den tredje sista kontrollen, trots att han sprungit förbi den. Löparna framför honom hade stämplat vid en felaktig kontroll ca 50 meter innan den rätta, något de senare korrigerade och stämplade även vid den rätta. Detta missade Timon i tröttheten efter 100 minuters löpning. Självklart en tråkighet som drabbade laget och en väldigt besviken Timon.
David Bejbom på femtesträckan var lyckligt ovetande om detta och gjorde ett väldigt bra lopp och växlade som fyra.
På sträckorna efter det missades det lite för mycket, kanske saknades den rätta tändningen efter diskningen. Hursomhelst en besvikelse att inte bli godkända men löparna bjöd på fin stafettlöpning och stor underhållning inledningsvis. Vi kommer tillbaka starkare!
Lag 2 slutade 83:a 
 
Vi hade även likt förra året ett damlag i 10-milastafetten som även i år stog för en imponerande insats då de tog sig runt de tuffa nattsträckorna. Precis som förra året sprang Matilda Ahlqvist långa natten. I år på tiden 4.31, en bedrift i sig. 
Laget filar redan på laguppställningen för 2020 och det ryktas om att det är slagsmål om platserna.
 
Nästa år går 10-mila återigen i Stockholm och Kungsängen. Vi hoppas på många lag på startlinjen även då!
 
 

En gång är ingen gång, två gånger är Järla!

På Trollacenter i Glimåkra i Skåne går under helgen 10-mila av stapeln. Järla Orientering är givetvis på plats med lag i alla klasser fördelat på 3 lag i 1o-milakaveln, 2 lag i damkaveln och 3 lag i ungdomskaveln. Det är med andra ord ett stort gäng som är på plats och ser världens största orienteringsklubbar göra upp om segern. Totalt är det 956 lag som ska ta sig igenom de olika stafetterna under helgen.

Även om alla klubbens lag är lika viktiga och vi med spänning kommer att följa alla löpare i skogen så är det rätt naturligt att blickarna vänds mot förstalaget i damklassen som har en seger att försvara. Det ligger något extra i luften, och i år är Järla laget som kommer att jagas! Men – laget är nytt, konkurrenterna är revanschsugna och i år är vi inte på ”hemmaplan”. Det blir med andra ord något att bita i för våra regerande mästare!

Förutsättningarna för tävlingen kan ni läsa om nedan:

Laguppställningar och PM m.m. (26, 99 och 192 i 10-milakaveln, 501 och 571 i damkaveln samt 1244, 1246 och 1254 i ungdomskaveln): https://eventor.orientering.se/Events/Show/20090

Start Ungdomskaveln: 10.15

Start Damkaveln: 13.15

Start 10-milakaveln: 20.30

Tävlingen går att följa via liveresultat och livetv på https://www.10mila.se/index.php/sv/

 

Under tävlingens gång är det möjligt att det kommer att uppdateras på Järlas sociala medier. Håll utkik där!

Inbjudan Järlas Äventyrsvecka 2019

Äventyrsveckan 12-16 augusti, vecka 33 – Anmälan senast 31 maj!

Ta chansen att springa orientering och ha kul varje dag i en hel vecka! Äventyrsveckan är ett dagläger för alla mellan 7-14 år gamla. Du är beredd att orientera själv eller i grupp. Det finns utmaningar för alla! Vi kommer också att leka, spela kärrfotboll och göra många andra roliga saker tillsammans.

Du kan delta alla dagar eller så många dagar du kan. Hoppas att du kommer!

Inbjudan och anmälan här!

Olle flyttar till Norge


Som några av er kanske sett i resultatlistor så har Olle Boström under våren tävlat för den norska IL Tyrving då han under vintern flyttat till Oslo då han flyttat ihop med sin norska flickvän samt fått jobb i Oslo.

Olle kom till Järla som 10-12 åring och har sedan dess betytt oerhört mycket för Järlas utveckling och framväxt sedan dess, både genom sina framgångar men även genom sin person.
Som ungdom gjorde Olle rent hus i resultatlistorna och via framgångar med både SM-guld och JVM-guld som junior slog han igenom på allvar när han som förstaårssenior tog sig till VM i Frankrike 2011. Där blev han 5:a på långdistansen och tog tillsammans med Anders Holmberg brons på stafetten (Sverige var i ledning efter två sträckor när två Järlalöpare sprungit).

Efter det följde några tyngre år då fotskador stoppade framfarten innan en storstilad comeback gjorde att han endast var 13 sekunder från VM-guldet på medeldistansen i Skottland 2015. En av få svenska herrar som lyckats ta en individuell internationell mästerskapsmedalj i skog under de senaste decenniet.
Sedan några år tillbaka har Olle lagt ned den absoluta elitsatsningen då skador satt stopp.

Olle kommer även fortsatt vara Järlamedlem och bland annat springa SM-tävlingarna för Järla.

Vi står med öppna armar den dagen du bestämmer sig att flytta hem igen. Vi kommer sakna dig!

Ack Värmland!

Den svart-orangea pansarkryssen som i folkmun kallas Järla Orientering har kommit, tävlat och lämnat Grums på mindre än 48 timmar. Nedpackat i gottepåsen lägger vi ett gäng framskjutna placeringar.

En pallplats för Simon på lördagen följdes upp med en fjärdeplats på söndagen. Placeringsraden 5-3-4 för den unge mannen på årets Swedish League-tävlingar skvallrar om något så ovanligt som en jämn och orienteringssäker junior. Snart flyger grisar! Annars var lördagen en tävling där Åsa Sundström, D16, och David Bejbom, M21-2, stod för de bästa placeringarna med varsina andraplatser.

På söndagen tror jag nog vi alla visste vad som väntade. En uppretad Karro som varit ute och sonderat terrängen på lördagen kunde väl bara sluta med en pallplats på söndagen? Sagt och gjort. En andraplats, bara två sekunder från segern. Kul!

Vi ska ta och lyssna med vår före detta kanslist som numera fokuserar 100% på orienteringen. Du är inne på din tredje säsong i Järla, men du har redan satt en kultur i omklädningsrummet som färgar av sig på alla andra. Allt ifrån förberedelser till analyser och bastu – inget lämnas åt slumpen! Om vi lägger din tävlingsprestation åt sid… OKEJ, berätta om din helg i skogarna eftersom du insisterar!

»På den inledande medeldistansen, årets första viktiga tävling så kände jag allt av nerverna i benen. Sprang lite stressat och knackigt, inte så offensivt som jag vill. Men tog mig runt utan större misstag så det räckte till en stabil tiondeplats i tufft startfält. På söndagens långdistans inledde jag vassare, men lyckades inte hålla mig tillräckligt kall på banans avgörande sträckor. Bommade bort ett par minuter i det klippiga partiet och tog sen ett tämligen uselt vägval på långsträckan. Sammanfattningsvis lite för stressig och inte riktigt i form, men ser fram emot att ta revansch under finalhelgen i Stockholm.«

 

Med det avhandlat, vad tänker du inför en sådan här tävlingshelg? 16,3 km långdistans är inget man gör i en handvändning. Hur ser dina förberedelser ut? Dagarna innan, på resan dit, kvällen innan? Vad har du för ess i rockärmen?

»Veckan innan spenderades på öppet landslagsläger i Halden, inte helt optimal uppladdning men när man får chansen att åka på träningsläger lett av Thierry Gueorgiou, Peter Öberg och Emil Wingstedt så tackar man inte nej. Försökte hålla mig i skinnet på lägret och få ut så mycket som möjligt av träningarna och samtidigt hitta formen till tävlingarna. De två sista dagarna innan var mycket avslappnade med fokus på att spara krafter till helgen. En hel del rutiner och förberedelser är det, ess i rockärmen är väl att ta i. Men man gör ju allt man kan för att prestera på topp, några av knepen denna gång var till exempel kallvattenåterhämtning i Vänern, Game of thrones (en skitserie reds. anm.) och rödbetsjuice.«

Sist men inte minst: Vad väntar i påsk? 5 snabba!

Påskgodis eller jordnötter

Blåkulla eller Näsbypark

Påskmust eller vatten i vätskebälte

Påskägg eller ägg 24-pack

Långfredag eller långpassfredag

Till sist:

  • Vann Gunilla Kreiss även denna helg? Ja.
  • Elsa Jansson slipar till formen ytterligare, med en sjätteplats i Göteborg i ett bra startfält.
  • Erik Berzell, Mathias Hall och Jakob Jansson höll fortet på hemmaplan i herrseniorklassen med topp 10 placeringar hela bunten.

Elin och Michael prisade

 

 

 

 

 

Förutom sedvanliga årsmötes förhandlingar innehöll årsmötet även utdelning av ett antal priser och utmärkelser.
Förutom KM-medaljer från årets klubbmästerskap delades de två prisen ”Årets kanon” och ”Årets förebild till Nisse Nilssons minne” ut.
Michael Ahlqvist erhöll årets kanon för sitt arbete i Ungdomskommitten och under tisdagen mottog Elin Hemmyr Skantze priset som årets förebild. Elin är järlait sedan barnsben och började i Järlas nybörjarkurs i början på 90-talet och efter stora framgångar, både nationellt och internationellt som junior och senior fick hon för ett år sedan vinna 10-mila med sin moderklubb där hon var en av stöttepelarna. Något som är ytterst få förunnat.

Vi gratulerar Elin och Michael till välförtjänta priser!
Se tidigare pristagare av ”Årets förebild” 
Se tidigare pristagare av ”Årets kanon”

Elitrapport från säsongsinledningen: SM-natt

Vi lägger första riktiga tävlingshelgen till handlingarna, för visst är säsongen igång nu när första SM-tävlingen gick av stapeln i fredags? Sex starka elitlöpare i Järlakläder stod på startlinjen när startskottet gick när mörkret hade lagt sig på fredagskvällen strax utanför Hässleholm. Om ni har tålamodet att läsa några meningar till så kommer ni få höra mer från de två bäst placerade från klubben. Utöver dessa två ska även Anna, Anton, Jens och Sara givetvis ha ett hedersomnämnande alla fyra.

Vi skrivbordssupportrar som följde tävlingen via liveresultat och livesändning fick följa en rafflande tävling där flera av klubbens löpare satte rejäl färg på tävlingen. Allra bäst gick det för Petrina och Simon som båda två placerade sig på en (två) hedrande femteplats(er).

Min ursprungliga tanke var att få höra en summering av loppen och att få en uppdatering från båda våra talangfulla juniorer som under veckorna studerar på orienteringsgymnasiet i Sandviken. Nu råkar det vara så att Simon inte är den som svarar på meddelanden på samma dag som han mottar dem, knappt ens på samma vecka. Det var en stor kamp att ens få tag på honom, men till slut blev drömmen verklighet och nedan kan ni läsa om deras tankar om vad som varit och det som väntar.

Hur var loppet?

Petrina: Överlag är jag nöjd, planen var att verkligen ta det lugnt och bara fokusera på orienteringen. Annars på natt brukar jag kunna bomma ganska mycket men jag tyckte att jag hade bra koll hela tiden, tog många kartstopp och fokuserade på mitt eget! Sedan gjorde jag en onödig miss till sista kontrollen när jag började bli trött, men förutom det har jag hållit ihop det bra tycker jag.

Simon: Jag är nöjd med mitt lopp, tyckte jag följde min plan, att vara väldigt lugn i huvudet och i orienteringen och låta löpningen komma som den gör. Gjorde inte alls några stora misstag, vilket jag känner var min nyckel.

Första stora tävlingen för säsongen är gjord. Om vi blickar lite framåt – vad är stora målet med våren?

Petrina: Jag har inga konkreta resultatmål utan fokuserar mer på vad jag vill känna när säsongen är över. Såklart siktar jag högt i Swedish League, vill göra bra ifrån mig på stafetter samt på SM men jag tänker mest på att ge mig själv så bra förutsättningar inför varje tävling som möjligt, lita på mig själv och ha kul när jag tävlar. Då kommer resultaten av sig självt (-:

Simon: Mitt mål framöver är att ha kvar en bra mental lugn känsla och fokusera på bra OL teknik. Jag kommer såklart också formtoppad för att kunna vara så bra fysisk form som möjligt. Det stora målen närmast är Swedish Leage där jag hoppas kunna springa bra, med finalhelgen på hemmaplan såklart högt prioriterat.

Hur formtoppad kommer du vara på 10-mila på en skala mellan Ravinen (1) och i toppform(10)?

Petrina: 10 såklart!

Simon: Jag ser väldigt mycket fram mot 10mila och kommer såklart vara i tipptoppform då, 10.

 

I övrigt:

  • Åsa Sundström tog en fin seger på Sumpnatta på hemmaplan under fredagskvällen.
  • Gunilla Kreiss var 7 sekunder ifrån att ta en trippelseger denna helg. Istället fick vår D60-elit stjärna nöja sig med den blygsamma placeringsraden 1-2-1.
  • Johanna Sundström och Jakob Jansson tog varsin klasseger på Kringelträffen i lördags.