Archives for januari 2018

Till minne av: Ragnar Andersson 1925-2018

Ragnar ”Ragge” Andersson har lämnat oss. Det är med stor saknad och med lika stor glädje som vi minns Ragge, en av Järlas stora profiler.

För oss som växte upp i Järla under 70-, 80- och 90-talen var Ragge en central person, både som aktiv och som ledare. Vi är många som fått vår uppfostran av Ragge på Järlagården, vid orienteringsresor och på skidläger.

Hundratals gånger har vi åkt i Ragges bil, varit i Harsa, sovit i skolsalar och i stugbyar och rest runt i hela Sverige. Han hjälpte oss att valla skidor, träna kurvteknik i spåren, att analysera vägval och hur man skulle ta ut lag på bästa sätt.

Ragge hade också en enastående förmåga att se barn och ungdomars styrkor och svagheter och utveckla dem. Han blev som en extrapappa för många av oss.

Ofta tog Ragge rollen som den informelle ledaren, tränaren och coachen. Han hade ett fantastiskt intresse för orientering och skidor och under många år var han den evige lagledaren vid stafetter där han förde komplett statistik med papper och penna, långt före internets födelse.

Ragge hade en barsk röst, en egen ledarstil och enormt stort och varmt hjärta. Han älskade idrott och brann för att hjälpa ungdomar att utvecklas inom skidor och orientering.

Många är vi som skrattat oss dubbelvikta av Ragges speciella humor och hans egen stil. Det finns så mycket minnen och historier kring Ragge så att det kommer att räcka för många av oss under resten av våra egna liv. Dels självupplevda minnen tillsammans med Ragge men också alla dessa fantastiska historier som han kunde berätta för oss.

Ragge älskade att stå vid målfållan och växlingsfållan och hålla koll. Så sent som 2012 var han ute på 25-manna för att uppleva stämningen och notera Järlas växlingsplaceringar och löptider. Och 2014 stod han vid målet när Bengt Hall och jag gick i mål på Flyktingloppet i Gäddede.

Ragge föddes 1925 i Gäddede i nordvästra Jämtland vid norska gränsen. Här fostrades han i den hårda fjällmiljön och visade tidigt intresse för skidåkning då han tränade upp och ner för kyrkbacken och på skolgården.

Det var ont om jobb i Jämtland på 40-talet och Ragge lämnade Gäddede för att som 17-åring få jobb på ASEA i Västerås innan han senare flyttade till Stockholm. Han utbildade sig sedan till lokförare vid Statens Järnvägar och jobbade som det fram till pensionen.

Skidor var det stora intresset och orientering började han inte med förrän i 30-årsåldern då han gick med i Ravinen 1956. Redan efter tre år var han 1959 med i Ravinens lag som kom trea på Tiomila. Samma år vann han med Ravinen SM-stafettguld i skidorientering. Individuellt vann han flera SM-medaljer i skidorientering under de här åren.

1968 kom han till Järla som då hade stor skidverksamhet och Ragges barn Jonas och senare Carin började åka skidor i klubben. Hela familjen och även dottern Lena var delaktig i klubbverksamheten där främst orienteringstävlingarna blev riktiga familjeutflykter.

Ragges egna framgångar i skidspåren och skogen fortsatte genom åren och han vann bland annat O-ringen i H50 1975 och var tvåa i H56 1982. I H60 dominerade han i Sverigetoppen.

Hans liv hade kunnat ta slut runt millennieskiftet när han en kall vinterdag dag var ute och tränade skidor i skoterspåren på isen på Kvarnbergsvattnet i Gäddede. Han tränade inför sitt 39:e Flyktinglopp. Plötsligt brast isen och Ragge gled ner i det mörka och iskalla vattnet, han hade ingen chans att ta sig upp själv med skidor och stavar på. Han lyckats väcka uppmärksamhet från ett par isfiskare som till slut kom och hjälpte honom upp. Därefter fortsatte han att åka skidor hem till huset i Gäddede och lade sig på duschgolvet under varmvattnet med isfrusna kläder, pjäxor och skidor för att efter en timme tina upp och komma tillbaka till livet.

Det säger något om Ragges enorma energi. En energi som många av oss i Järla har haft den stora förmånen att få ta del av.

Nu har Ragge tillslut fått sin sista vila och han lämnar ett stort tomrum efter sig. Våra tankar går till Ragges familj, hans barn Jonas, Carin och Lena samt barnbarn.

Begravning äger rum på Hoppets kapell, Skogskyrkogården, fredag den 16 februari kl 15.30. Därefter minnesstund på Järlagården.

/Fredrik Trahn

Spår info tisdag den 23 januari 2018 kl. 16.00

Vi har nu haft minus grader snart en vecka och fortfarande vid skrivande stund är det minus 2o C, kommer just från att varit ute och kollat spåren och det är många ute och åker på både Ängsspåret och Elljusspåret. Spåren är åkbara och vid samtal med flera åkare så tycker dom att det är bra i förhållande till det dom hade förväntat sig.  Vädret håller nu på att slå om till varmare väder med inslag av regn under natten som kommer. Men jag tror att spårbädden kommer att hålla någon eller några dagar till. Vi får se hur det utvecklar sig. Passa på och åk medans det går.

Det är åkbart även över Danntorpssjön och det går att ta den isen över sjön från Hundändgen upp till spåren vid Björkhagen Kärrtorp som är dragna med spåraggregat och uppsamlare i torsdags av ”Läktar Servise”. Även på ängarna som kallas Övre Myren ner till Marcus kyrkan är det spår på men manuellt gjorda. Allt är åkbart.

Gula femman från tennisbanorna som Hellasgården ansvarar för att spåra är som vanligt dåligt och ej spårade med skoter.

Järla spåren

Järla spåren preparerades senast i söndags eftermiddag/kväll efter helgens invasion på skidåkare. Mycket roligt att det är sånt stort intresse för längdskidåkning. Säkert var det 1000 tals skidåker ute i våra spår. Allt från elitmotionärer till rena nybörjare i alla åldrar. Speciellt roligt att se så mycket barn ute.

Elljusspåret  2,3 km är åkbart men på vissa sträckor i skogen med tallbestånd är det lite sämre med snö.

Saxbacken är som vanligt inte bra. Varning för att grus är framme i ytterkanterna

Ängsspåret 5,7 är nu bara 5,4 km efter som badängen ej är åkbar. Sväng till vänster in på Stengärdet från vägen innan du kommer fram till Badängen. En del grus är framme på vägen ut från Dalkarlshugget i korsningen 90o böjen och där man viker ner till vänster vid stenmuren bort mot Badängen bl.a.

Skatespåret är preparerat och spår bädden har nu fryst ihop och blivit riktigt bra.

Avvaktar nu fortsatt preparering till vädret så medger efter som vi går in i en varmare period enligt väderprognosen.

Rekommendation är att använda så kallade ”Stockholmsskidor”eller ”fulskidor”.

En vädjan till alla som skall löpträna är att undvika att springa i Elljusspåret tills vidare. Försök att välj alternativa vägar. Gäller även anslutningsspåren ( upp och nerfarten) vid Järlagården.

//Matts Andrée

Miniläger på Järlagården

På fredagen 12 jan samlades 23 ungdomar i grön-gul grupp för ett miniläger med övernattning i Järlagården. Vi genomförde ett intensivt teknikpass på fredagskvällen, åt middag tillsammans och lärde känna varandra lite bättre genom olika övningar. Efter packning och frukost på lördagsmorgonen genomförde vi ett teknikpass i dagsljus. Tack till alla ledare och föräldrar som ställde upp så att vi kunde genomföra ett roligt och bra läger på ett enkelt sätt!

Säsongspremiär Skidor. Spår info onsdag den 17 januari 2018 kl. 20.00

Efter gårdagen och nattens snöande har det kommit ca. 20 cm snö i området. PGA den hårda blåsten  under tisdagen så är det på några partier mot Källtorpssjön rätt tunt med snö. Badängen är  helt ren på snö.

Påbörjade preparering onsdag förmiddag kl 10.00. Då var det minus 2och där har temperaturen hållit sig hela dagen.

Uppfarten från Järlagården  till Elljusspåret är inte bra, där är det tunt med snö.

Nerfarten från Elljusspåret  till Järlagården är bättre.

Elljusspåret  2,3 km är åkbart men på vissa sträckor i skogen med tallbestånd är det lite sämre med snö.

Saxbacken är som vanligt inte bra. Varning för att grus är framme.

Spåret var mjukt/löst från början på dagen men kommer säkert frysa ihop och bli hårdare under natten.

Ängsspåret 5,7 km preparerades under eftermiddagen med bra resultat. Badängen är ej åkbar, där har snön blåst bort.

Skatespåret är ej preparerat. Körs upp på torsdag förmiddag men kommer att vara löst från början innan det fryser ihop.

Fortsätter att preparera spåren under torsdag och fredag.

Rekommendation är att använda så kallade ”Stockholmsskidor”eller ”fulskidor”.

En vädjan till alla som skall löpträna är att undvika att springa i Elljusspåret tills vidare. Försök att välj alternativa vägar. Gäller även anslutningsspåren ( upp och nerfarten) vid Järlagården.

(Som info kan nämnas att Gula femman / Grusfemman och spåren ner till Brotorp ej är preparerade under onsdagen. Ansvar att preparera dessa spår är Hellasgården.)

//Matts Andrée

Webshopen för beställning av klubbkläder öppen till 4 februari

Nu är Trimtex webshop öppen för sommarens beställning. Webshopen är öppen till och med den 4 februari med förväntad leverans i vecka 11.

Gå in på sida: http://trimtex.se/sv/mitt-trimtex/jarlaif/
Vi rekommenderar att använda Chrome eller Firefox som webläsare för att det ska fungera på bästa sätt – att t.ex använda Explorer kan göra så att det blir problem

För att komma in i webshopen:
Alt. 1: Om man redan är kund och har handlat hos Trimtex tidigare – Klicka på ”Logga in” och logga in med egen e-mail och lösenord.
Alt 2: Skapa nytt konto

När man loggat in/skapat nytt konto så trycker man på ”Mitt Trimtex” och då kommer det upp en ruta som heter ”Teamkod för inloggning” där fyller man i teamkoden: jarlaif18 och klickar på ”lägg till nytt företag/klubb”.
Då kommer klubbens namn upp och klickar man på texten ”Besök teamshopen” kommer man in så man kan beställa kläder.

Frågor hänvisas till Linda Spjut: linda.spjut.asplund@gmail.com