Archives for juli 2016

Välkommen till Järla Harri!

harri1Harri Karlsson från OK Denseln är klar för att tävla för Järla. Igår inledde han i Järlas färger genom att vara tvåa i H35 på första etappen i O-ringen. Harri blir ett välkommet tillskott, såväl socialt som i stafettsammanhang.

Harri har tränat med Järla en längre tid och vi känner honom väl, du som inte gör det får här en presentation. Järla önskar Harri välkommen!

 

Namn: Harri Karlsson

Ålder: 36

Familj: Sambo Kristin och dottern Julia 6 månader

Tidigare klubbar: Hammarkinds OK 1992-1997, OK Denseln 1997-2009, Pan-Kristianstad 2010-2012, OK Denseln 2013-2016

Sysselsättning: Systemingenjör på Försvarets Materielverk vid Gärdet

Bor: Finntorp

Idrottsbakgrund: Kort sejour med innebandy, men från 1996 var det orientering för hela slanten. Springer en del långlöpning. 10 km, halvmara, Lidingöloppet osv.

Meriter: Ytterst blygsamma. En 10e plats på medel-SM som junior, i övrigt hyfsade stafettresultat exv 11:a Jukola, 8:a Tiomila mm

Varför Järla: I princip ingift och sedan ett härligt gäng.

Åsikter om Järla: Gammal ärkerival till Denseln

Favoritsträcka i stafett: Egentligen någon dagsträcka numera, men jag brukar alltid få exempelvis andrasträckan på Tiomila.

Dag eller natt: Numera dag, men lokala natt-cuper är grymt kul.

Favoritpass: Oj oj… Måste jag välja? 4*4 minuters på lunchen på södra Djurgården. 21 km tröskel i vinterträningen. Långpass runt Erstavik eller Flaten på grusstigar.

Hatpass: Brunbild är djävulens påfund. Har aldrig förstått syftet med brunbildsträning. Helt bortkastat att åka på en brunbildsträning.

Styrka och svaghet i orientering: Styrka: brukar kunna tagga till inför stafetter. Svaghet: stenig terräng.

Målsättning: Att vinna Novembersprinten med Järla. Förutsätter att jag lyckas dra ihop ett lag. Prispengarna på 5000 kr borde vara ett lätt byte för oss. Hängstafett över 8 sträckor där man kan dubblera löpare på alla utom sista-sträckan (max 15 löpare). Minst 1 st. dam, 2 ungdomar och/eller gubbe/gumma.

harri2

75 Järlalöpare på O-ringen i Sälen

75 Järlalöpare är den här veckan med på O-ringen i Sälen som startade på söndagen. Allra bästa på första etappen var Ingjerd Myhre som var 5:a i D21 Elit. Andra framskjutna placeringar på första etappen var David Bejbom och Emil Lauri som var 2:a resp. 4:a i H21 Kort och vår nya medlem Harri Karlsson som var 2:a i H35.

www.oringen.se

Tack för tiden i Järla Erik!

DSC_0133Erik Andersson som den senaste tiden har bott i Norge har beslutat sig för att nu också börja tävla för den norska klubben Tyrving.

Erik kom till Järla för fem år sedan från OK Denseln. Han har sedan dess gjort många imponerande stafettsträckor för Järla och har bidragit mycket till Järlas framgångar med sin kapacitet som orienterare och social person.

Vi i Järla tackar Erik för den här tiden och önskar lycka till framöver. Välkommen tillbaka när det passar!

Erik Andersson:
”Orientering i all ära men när jag nu byter från Järla till Tyrving så är det inte 10-mila- eller jukolaresultat jag kommer minnas och värdesätta utan den bra gemenskapen i klubben och alla fina vänner jag har fått! Självklart känns det tråkigt att lämna Järla men eftersom jag numera bor i Oslo känns det naturligt att springa för en klubb där jag bor. På så sätt hoppas jag kunna hålla mig kvar i orienteringen några år till.

Även om jag nu byter till Tyrvings vita klubbtröja så kommer en del av mitt hjärta även i fortsättningen vara Järla-svart.

Lycka till i fortsättningen med Järlastylen!”

Håkon uttagen till VM

karrosegerIdag utökades Järlatruppen till VM i Strömstad i augusti med ytterligare en löpare. Håkon Jarvis Westergård har blivit uttagen att springa sprint i det norska lag. Håkon deltog på VM även i fjol då han bland annat tog ett silver i sprintstafetten. På EM-sprinten i Tjeckien tidigare i år tog han en mycket imponerande 6:e plats.
Ingjerd Myhre är uttagen som reserv.
Se det norska laget

Signe Klinting gör comeback på VM-nivå i det danska laget efter flera års frånvaro. Hon är uttagen att springa skogsdistanserna medel, lång samt stafett.
Se danska laget

Förbundskapten Håkan Carlsson presenterade idag truppen till hemma-VM i Strömstad i augusti och mycket glädjande kan vi konstatera att Karolin Ohlsson får dra på sig den svenska landslagströjan även i år.
Karro är uttagen att springa sprinten som inleder VM-veckan den 20 augusti inne i centrala Strömstad och som avgörs med både kval och final. Karro gjorde VM-debut 2015 och placerade sig då på 10:e plats på sprinten.

Svenska Orienteringsförbundets nyhet
Presentation av de svenska löparna
För Olle Boström som är regerande bronsmedaljör på medeldistans från VM i Skottland 2015. Räckte det inte hela vägen fram till en VM-start i år. En strulig vinter och vår har gjort att formen inte riktigt infunnit sig.

Även Krystal Neumann från Australien är uttagen att springa sprint, sprintstafett och stafett.

Sommarträna med Friska Nacka!

Orienteringssymbol

Du vet väl att alla Järla-medlemmar kostnadsfritt kan träna på Friska Nackas kartor med 25 kontroller på varje? Hittills har vi släppt Järla-gården/Orrmossen, Sandasjön, Hammarbybacken/Nacka kvarn och Saltsjöbaden. Aluminiumstolpar, dvs du måste vara prick på, ibland ganska knepigt!

Görs så här: skicka ett mail till info@friskanacka.se så får du kartorna som pdf:er att printa själv. Lägg gärna upp ett konto på www.friskanacka.se och registrera dina kontrollbesök och sporras av de andra deltagarna. All information finns på hemsidan!

Rapport från Rikslägret i Sälen

Rikslägret Sälen 2016

Måndag 27 juni (av Tove Karlsson)
Först samlades vi vid Älvsjömässan kl. 9:00 på morgonen. Då åkte vi buss tillsammans med alla andra
orienteringsklubbar i Stockholm Syd i c:a 3 timmar innan vi stannade i Falun och åt lunch. Efter det fortsatte vi mot Sälen som tog c:a 3 timmar till. När vi var framme i Sälen fick vi våra stugor. Då lämnade vi våra saker där och bytte om till träningskläder. När vi var färdiga i stugan så gick vi mot en av skidbackarna och gick/sprang upp för den och sedan gick/sprang vi ner för den igen. Efter det gick vi till stugan och duschade och bytte om. Sedan gick vi till middagen och åt högrevsgryta med potatis. Efter middagen så hade vi samling med grupperna som vi blivit indelade i. Vi blev då indelade med folk från hela Sverige och folk vi inte kände. Då fick vi först information om veckan och äventyrsdagen. Sedan fick vi vårt första uppdrag, vilket var att komma på en hejaramsa. När vi var färdiga där så gick vi tillbaka till stugan och bäddade osv. och sen gick vi och lade oss.

Tisdag 28 juni (av Wilma Alm)
Idag har vi haft två träningar. Den första träningen när man fick bestämma sin bana själv var rolig och lärorik. Det var fin natur. Den andra träningen var en tävling. Den hette ”Slumpens mästare”. Den var lite speciell. Det fanns 15 kontroller varav 9 av dem som det satt skärmar vid. Det fanns 3 STORA kontrollringar där det skulle finnas kontroller i men dom satt utspridda i den stora cirkeln, så att man var tvungen att leta efter kontrollen. I de normalstora kontrollringarna skulle det finnas skärmar men bara i 3 av 9 av dem satt det skärmar vid. Det fanns också kontrollringar som var ifyllda med grön så man såg inte exakt på kartan var de skulle vara. Det fanns 3 sådana gröna cirklar och det fanns en skärm i varje grön cirkel. Det var klurigt, jobbigt och kul att springa. Jag tycker att maten också har varit ganska god. I dag var det träskfotboll om man ville vara med men det var bara jag och Hedda (och hennes storasyster) från Söder som var med på träskfotbollen från vår stuga.

Onsdag 29 juni (av Hedda Röstin och Åsa Sundström)
Förmiddagens träning var en skogssprint. Den oranga banan var 1,6 km och den violetta banan var 2,1 km så passet tog inte så lång tid. Syftet med passet var att man skulle hålla ett högt tempo och försöka att inte läsa onödigt mycket på små saker. Eftersom det tog väldigt kort tid att springa så körde några om några kontroller. Nästan alla tyckte att passet var kul och att det var kul när det gick snabbt. Sedan när vi kom hem så bytte vi om och gick och åt lunch. Det blev pasta carbonara och alla tyckte att maten var väldigt god. Efter maten gick vi och vilade och spelade Maffia (vilket är ett komplicerat och roligt spel). Sen klädde vi på oss nya torra träningskläder och åkte till Hundfjället där uppvärmingen var att gå uppför två slalombackar. De första kontrollerna på banan var fysiskt jobbiga eftersom att vi skulle fortsätta uppför en slalombacke. När vi kommit upp på fjället var det väldigt fint. Wilma var en av de som kollade upp ifrån kartan och njöt av utsikten. När vi kom tillbaka till bussen så hade inte alla kommit tillbaka så några av oss gick till en sorts staty med motiv av en björn, en älg och ett troll. Vi gjorde detta för att vi hade fått i uppdrag att ta en selfie med en älg. Sedan åkte vi hem och duschade och bytte om. Efter middagen hade vi tänkt köra maffia med några från Lidingö men de behövde gå igenom hur de hade springit på sin GPS så vi körde utan dem ett tag. Eftersom vi inte använt våra aktiviteter så beslutade vi oss för att gå och spela minigolf för att Lidingö tog för lång tid på sig. Men just då dök de upp och då kunde de hänga med och spela. På vägen hände det lite olika saker som att vi tappade bort Hedda och Lisa(Lidingö) tappade bort sitt aktivitetskort. Men när vi hittat Hedda igen så fick Johanna övertala ”receptionen”om att Lisa skulle få spela ändå. När vi spelat klart gick vi hem och gick igenom morgondagen lite.

Torsdag 30 juni (av Vincent Wipp och Victor Sadarangani)
Dagen började med att i vaknade kl. 7:00, gick och åt frukost vid 8. Sedan så letade Victor efter sina kläder innan hans lag skulle starta. Mitt lag skulle samlas kl. 10 och så fick vi veta hur det skulle gå till. Vi fick 3 st kartor och liftkort till hela laget. Vi började med att springa moss-VM. Det gick ut på att alla i laget skulle springa varsin bana där man nästan bara sprang i ett träsk. Sedan körde vi frågesport och därefter microsprint. Det var kul. Det fanns sex fler saker man kunde göra, dock hann alla inte med alla uppgifter. Dessa uppgifter var: Jägarvila-VM, som är precis vad det låter som (90 grader), stafett-VM som gick ut på att man skulle överföra definitionen till en karta i sträckor så att man turades om, Olfar-VM som gick ut på att hitta och märka ut Olfar-figurer på karta, Akrobatik-VM där man skulle göra olika akrobatik-konster, bokstavs-VM där man skulle samla bokstäver och bilda ord och en stjärnorientering när man med en app (Runbit) skulle jaga stjärnor.Wilma stod i 90 grader i över 60 minuter så hon var överlägset bäst i Järlastugan (och bland de bästa på hela lägret). Men det fanns de som stod i över 2 timmar. Det var nog inte riktigt så lägerledarna hade tänkt sig. Efter äventyrsdagen, som tog c:a 4 timmar gick tjejerna och badade i äventyrsbadet. Till middag var det chorizo. Efter middag spelade de som ville bowling. Det visade sig att staket gav bättre resultat än utan staket…

Fredag 1 juli (av Timothy och Sigrid)
Vi vaknade vid 8:00 för att gå och äta frukost på Experium. Efter det så borstade vi tänderna, packade våra ryggsäckar och gick till bussen som åkte 9:30 för att springa uppe på fjället i Hemfjällstangen och träna vegetationsskiftningar. Bussen åkte tillbaka vid 11:30 så att vi hann duscha innan lunchen vid 12:45. Till lunch så blev det pasta med köttfärssås. Sedan så packade vi våra väskor igen och åkte på vår sista träning. Vi körde sprintstafett och vi blev ihoplottade med någon person som åker i samma buss som vi. En fick springa första sträckan och sedan fick den andra springa andra sträckan. Sedan fick den som sprang första sträckan springa tredje sträckan och den som sprang andra sträckan springa fjärde sträckan. Sedan så bytte vi om och duschade. Lite senare så hällde Åsa, Hedda, Tove, Sigrid och Wilma vatten över Tullingekillarna som bodde under oss. De sa att de skulle hämnas men det gjorde de aldrig. (Men tjejerna var oroliga hela tiden för det, Johannas anmärkning.) Sedan så gick vi alla och åt middag, samtidigt så berättade huvudledarna vilka grupper eller personer som hade vunnit i olika kategorier och Sigrids grupp kom 3:a på Äventyrsdagen! Efter det var det disco.

Lördag (av Johanna Sundström)
Efter ganska många träningspass under veckan var det bara Hedda, Hanna och Johanna som gick upp extra tidigt för att springa korridororientering i ösregn före frukost, packning och avresa. Många pluspoäng till Hedda! Sedan gick allt väldigt bra att få ihop alla saker och ner i väskorna, även om några väskor krävde flera personer för att få igen dem. Det var skönt att vi slapp städa stugorna, men det såg helt OK ut i stugan när vi lämnade den i tid före utsatt tid kl. 9. Vi åkte bara ifrån en pappa som vi efter att ha lämnat nycklarna fick åka tillbaka och hämta… Efter stopp i Hedemora på McD på vägen hem för lite lunch kom vi sedan tillbaka till Älvsjö vid 15:30 efter en härlig vecka.

Några av Johannas reflektioner från veckan:

 Många har nog aldrig tränat så många träningspass på 4 dagar tidigare, två pass per dag.
 Vitt, färskt bröd kan man leva länge på.
 Sprint sätter helt klart mer fart på alla!
 Kommunikation med de man inte känner kan vara enklare via Snapchat än IRL i början.
 Har man inga klackskor med sig kan man enkelt fixa ett par: äggkartong och lite silvertape!
 Maffia kan lekas i många olika konstellationer.
 Stockholmstjejerna startade upp discot, med Järla i täten.
 Skavsår och halsont är bra att undvika när man ska hålla igång flera dagar i sträck.
 Kul att Hedda och Hanna från Söder bodde med oss!
 Alla lärde känna varandra bättre i ”Järlalägret” och fick träffa orienterare från hela Sverige.
 Det är annorlunda att orientera på fjället och kommer att bli tungt att springa i gungflymossar under 5 dagar under O-ringen så  vi rekommenderar alla att träna mosslöpning, eller springa på en höjdhopparmatta.
 Det är det inte så lätt att skilja på olika vegetationsgränser vad som är öppet, halvöppet och vilka träd som är med eller inte men lycka till på O-ringen, ni som ska dit!

Supertrevligt att vara ledare för det här glada, trevliga gänget! Tack alla!

Lycka till på O-ringen och ha ett fortsatt kul sommarlov! // Johanna

Höstens arbetsscheman

Här kommer höstens scheman för soppakokning, städning av Järlagården samt kontrollutsättning.

Kolla när du är uppsatt och byt inom schemat om tiden inte passar.

Arbetsscheman hösten 2016

SM-medaljer till Anna och Signe!

signeoanna
SM över ultralång distans avgjordes under lördagen utanför Eskilstuna med stora Järlaframgångar. I D20 tog Anna Dahlgren-Rosén hem silvret efter att varit inblandad i en spurtstrid om segern.
-Jag tappade på löpningen på en sträcka på slutet för jag fick håll. Men sen gjorde jag ett bra vägval till sista kontrollen och stämplade då precis efter Gabriella Gustafsson, IKHP. Men spurten var för kort, sa Anna efter målgång. Det var Annas första SM-medalj som junior.

Även i D21 blev det medalj genom Signe Klinting som tog bronset, hennes första SM-medalj. Vann med god marginal gjorde Tove Alexandersson. Sara Sjökvist blev 10:a.

Fullständiga resultat

Danska förbundets nyhet om Signes medalj

Se alla Järlas medaljörer